tisdag 8 december 2015

Saftiga saffransbullar.

Testade ett nytt recept på saffransbullar i dag.

Det blev bak i varmluftsugn för första gången. Har haft varmluftsugn länge men inte testat tidigare.


Så supergoda med gömma av smör, socker och äkta vaniljsocker inuti bullen.


Här får du receptet, det är vanliga saffransbullar som blir till saffransvaniljbullar =)

40st saffransbullar.

Lussebullar med kesella
    •    50 g jäst för söta degar
    •    5 dl mjölk
    •    250 g kesella lätt
    •    0,5 g saffran, en påse
    •    1,5 dl vit baksirap
    •    0,5 tsk salt
    •    17 dl kärnvetemjöl med fullkorn, cirka, eller vanligt kärnvetemjöl
    •    100 g smör

    •    Garnering och pensling:
    •    russin, med vaniljkrämen så utesluts russin.
    •    ägg

    1.    Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
    2.    Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke. Värm mjölk och kesella till fingervärme 37 grader. Häll över jästen och rör om så att jästen löser sig.
    3.    Tillsätt saffran, sirap, salt och cirka 15 dl av mjölet.
    4.    Klicka ner smöret i omgångar. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
    5.    Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
    6.    Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35,bollar, kusar eller fantasifigurer.
    7.    Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
    8.    Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg.
    9.    Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 i 10–15 minuter.
    10.   
    11.    Saffransbullarna med pärlsocker gömmer en god fyllning gjord på vaniljsocker och smör.    
 
    17.    Fyllning:

    18.    125 g smör

    19.    1 dl socker

    20.    2 tsk äkta vaniljsocker

    21.    Pensling:

    22.    ägg, pärlsocker

    23.    Dela degen i två bitar och rulla längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla bullar. Lägg på plåt med bakpapper.

    24.    Rör ihop smör, socker och vaniljsocker och tryck ner en klick mitt i varje bulle. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

    25.    Pensla med uppvispat ägg och strö på rikligt med pärlsocker. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter.


1 kommentar:

  1. Gott! saffransbullar slinker lätt ner här trots vetemjöl. Det får man ta liksom.. Kraaam pia

    SvaraRadera

Vi blir så glada om du vill lämna ett avtryck efter dig =)
Önskar dig den bästa dagen!
Kram kram.